Politie, handhavers en inspecteurs van verschillende instanties hebben dinsdag een grote handhavingsactie uitgevoerd in en rond het Zuiderpark in Den Haag. Tijdens deze actie werden verschillende misstanden ontdekt, variërend van arrestaties voor openstaande straffen tot rijden onder invloed en zwartrijden in de tram.
Aan de Hengelolaan bij Winkelcentrum Leyweg vond een verkeerscontrole plaats. Drie bestuurders werden aangehouden: één omdat hij niet meewerkte tijdens de controle, een andere voor het rijden met een vals rijbewijs en een bestuurder op een scooter voor rijden onder invloed van alcohol. In totaal werden zestien bekeuringen uitgedeeld voor verkeersovertredingen. Ook werden verschillende rijbewijzen ingenomen, onder andere voor rijden onder invloed en voor een bestuurder die teveel openstaande bekeuringen had.
De gemeentelijke belastingdienst controleerde meer dan 6.500 voertuigen. Voor twaalf voertuigen werd beslag gelegd vanwege meer dan 30.000 euro aan openstaande schulden. Elf voertuigen kregen een wielklem, terwijl één voertuig werd weggesleept. Het scanteam van de Handhavingsorganisatie controleerde ruim 5.000 voertuigen, waarvan 67 een naheffing voor onbetaald parkeergeld zullen ontvangen. Ook werden 59 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere foutparkeren, rijden zonder fietslicht en fietsen in voetgangersgebieden.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
Gladde banden
Taxichauffeurs werden gecontroleerd op onder andere de aanwezigheid van een boordcomputer en de naleving van arbeids- en rusttijden. Er werden meerdere waarschuwingen gegeven, onder andere voor het niet noteren van ritregistraties; bij een volgende overtreding volgt een boete. Een andere taxichauffeur kreeg een boete voor het overschrijden van de arbeidstijd. Bij één chauffeur bleek de licentie niet te kloppen en mogelijk werd deze gedeeld met een andere taxichauffeur. Dit wordt verder onderzocht. Twee keer werd een proces-verbaal opgemaakt voor het rijden met te gladde banden.
HTM-controleurs gaven 138 bekeuringen van 56 euro voor het niet kunnen tonen van een vervoersbewijs in de tram. Eén reiziger werd gearresteerd, omdat hij wegrende en later bleek dat hij nog een openstaande straf had. Bij een 15-jarig meisje werd tijdens de controle een mes aangetroffen, dat in beslag werd genomen.
De Haagse Pandbrigade controleerde 26 woningen. Bij twee woningen werd te hoge huur vastgesteld, met het hoogste bedrag van 1.950 euro. Bij vier woningen werd ongewenst verhuurgedrag aangetroffen, wat mogelijk leidt tot een verlaging van de huurprijs. In drie gevallen werd onzelfstandige bewoning geconstateerd, waarbij er meer bewoners in een woning verbleven dan toegestaan. Negen bewoners stonden ingeschreven op een woning waar zij niet woonden en acht bewoners woonden in een woning waar zij niet ingeschreven stonden. Vijf gevallen van mogelijke uitkeringsfraude werden ontdekt, waarvan twee direct werden beëindigd en drie verder onderzocht worden. Medewerkers van Haag Wonen waren ook aanwezig en twee woningen van Haag Wonen zullen weer beschikbaar komen op de woningmarkt. Stedin constateerde dertien overtredingen, waarbij zeven huishoudens direct werden afgesloten vanwege het ontbreken van een contract. De gemeentelijke belastingdienst sloot aan bij één adres, omdat een bewoner nog 3.200 euro aan wegenbelasting moest betalen. Met de bewoner werd een betalingsregeling getroffen.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
Dak- en thuislozen
Tijdens een horecacontrole werden twaalf bedrijven bezocht. Bij een aantal werd illegale sigaretten en onveraccijnsde tabak in beslag genomen door de Douane. Bij een supermarkt was alleen contante betaling mogelijk en bleek een werknemer niet op de loonlijst te staan. Dit wordt verder onderzocht. Bij een andere onderneming werd een onveilige situatie ontdekt: er was geen aansluiting op het elektriciteitsnet en de eigenaar had zelf een constructie met zonnepanelen gebouwd, wat brandgevaar kan opleveren. De brandweer zal de brandveiligheid verder onderzoeken en indien de situatie niet wordt opgelost, kan dit leiden tot sluiting.
In het Zuiderpark controleerden handhavers de aanwezigheid van mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Sommige dak- en thuislozen geven de voorkeur aan het Zuiderpark boven de winteropvang. Handhavers, samen met de vreemdelingenpolitie, bezochten de hotspots in het park en troffen daklozen en tenten aan waar zij vaak verblijven. Door deze mensen beter in beeld te krijgen, kan hen gerichter hulp worden aangeboden.